VouliWatch

Επιμέλεια: Κούκης Βασίλης
           synenteuxis.gr

Το VouliWatch έρχεται για να αλλάξει τα δεδομένα στις πολιτικές συζητήσεις. Με σύμμαχο το διαδίκτυο, μια ομάδα νέων δημιούργησε μια διαδραστική πλατφόρμα που φέρνει σε επαφή τους βουλευτές με τους πολίτες. Ο εκτελεστικός διευθυντής του VouliWatch Στέφανος Λουκόπουλος, μίλησε μαζί μας και μας ανέλυσε όλα όσα θα θέλαμε να ξέρουμε για την νέα αυτή πρόταση:


Αρχικά, τι ακριβώς είναι το VouliWatch για κάποιον που διαβάζει γι' αυτό πρώτη φορά;

Το Vouliwatch είναι μια πλατφόρμα ψηφιακής δημοκρατίας, που επιτρέπει εκτός των άλλων σε κάθε πολίτη να ρωτήσει απευθειας βουλευτές και ευρωβουλευτές για θέματα εθνικά ή του τοπικά που τον ενδιαφέρουν, ακόμα και να εισαγάγει θέματα προς συζητηση στη Βουλή. Είναι ένας ανεξάρτητος μη κερδοσκοπικός οργανισμός, ο οποίος ιδρύθηκε τον Νοέμβρη του 2013 στην Αθήνα από μια ομάδα νέων ανθρώπων που έχουν εργαστεί σε οργανισμούς εθνικής και ευρωπαϊκής πολιτικής, στην επικοινωνία, την κοινωνική επιχειρηματικότητα και την ψηφιακή καινοτομία. 

Η κεντρική ιδέα για την πλατφόρμα αν δεν κάνω λάθος ξεκίνησε από το εξωτερικό. Τι ανταπόκριση υπάρχει στις χώρες που ήδη λειτουργεί;

Το Vouliwatch βασίστηκε πάνω στο μοντέλο του "Parliamentwatch" το οποίο λειτουργεί σε άλλες πέντε ευρωπαϊκές χώρες, συγκεκριμένα στην Γερμανία, Αυστρία, Γαλλία, Ιρλανδία και Λουξεμβούργο. Φυσικά, το προσαρμόσαμε στην ελληνική πραγματικότητα, εισάγοντας νέες λειτουργίες ανοιχτής διακυβέρνησης. Είμαστε σε "ανοιχτή γραμμή" με τους υπευθύνους αυτών των πρωτοβουλιών και μας ενημερώνουν ότι, αν και στο πρώτο διάστημα της λειτουργίας τους πολίτες αλλά και βουλευτές τους υποδέχτηκαν με επιφυλακτικότητα, σταδιακά το ενδιαφέρον άρχισε να αυξάνεται. Σήμερα, και οι πέντε πλατφόρμες που προανέφερα έχουν κατοχυρωθεί ως αξιόπιστοι "διαμεσολαβητές" της επικοινωνίας πολιτικών και πολιτών, η καθεμία με τις δικές της ιδιαιτερότητες, αλλά χωρίς τον πλουραλισμό επιλογών που παρέχει το Vouliwatch. 

Η ελληνική εκδοχή της πλατφόρμας έχει κάποια καινοτομία ή κάποιες προσαρμογές στα ελληνικά δεδομένα;

Γνωρίζουμε καλά στο Vouliwatch ότι η πολιτική πραγματικότητα, κουλτούρα αλλά και ο τρόπος με τον οποίον αντιλαμβάνεται ο πολίτης την πολιτική διαφέρει από χώρα σε χώρα. Αυτό μας οδήγησε στην απόφαση να δουλέψουμε περεταίρω την ιδέα του Parliamentwatch φέρνοντας την πιο κοντά στην ελληνική πολιτικη κουλτούρα αλλά και με επίγνωση των περιορισμών της ψηφιακής δημοκρατίας στη χώρα μας. Έτσι, εστιάσαμε στην εισαγωγή λειτουργιών που δίνουν τη δυνατότητα στον πολίτη να διεκδικήσει καλύτερο νομοθετικό έργο, εισάγοντας ιδέες και θέματα προς νομοθέτηση. Ο χρήστης λοιπών του Vouliwatch πέρα από το να στέλνει ερωτήματα σε βουλευτές μπορεί να κάνει και προτάσεις, να μαθαίνει νεότερα για όσα διαδραματίζονται στο Κοινοβούλιο, να παρουσιάσει ή να αξιολογήσει ιδέες και να συμμετέχει σε ανοιχτό διάλογο πάνω στο "θέμα του μήνα" το οποίο επιλέγει η ομάδα του Vouliwatch. 

Οι βουλευτές πως έχουν αντιδράσει μέχρι στιγμής; Φαίνονται διατεθειμένοι να συνεργαστούν;
Είμαστε σε επαφή με τα βουλευτικά γραφεία διαρκώς με στόχο να πετύχουμε τη διάδρασή τους με τους πολίτες. Τον περασμένο Φλεβάρη διοργανώσαμε μια ειδική παρουσίαση του Vouliwatch όπου παρευρέθηκαν ή εκπροσωπήθηκαν από συνεργάτες τους περίπου 50 βουλευτές από όλα τα κόμματα - εκτός της Χρυσής Αυγής.Στα πρώτα μας βήματα θα έλεγα ότι κάποιοι μας υποδέχθηκαν με ενθουσιασμό, άλλοι με καχυποψία. Σε κάθε περίπτωση, θεωρούμε ότι είναι θέμα χρόνου μέχρι να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη και την προσοχή της συντριπτικής πλειοψηφίας των βουλευτών. 

Ποιά θα είναι τα επόμενα βήματα της ομάδας; Ο κεντρικός κορμός της πλατφόρμας είναι αυτός που βλέπουμε τώρα ή θα διαμορφωθεί σταδιακά; 

Η ιστοσελίδα μέχρι τις ευρωεκλογές θα βρίσκεται σε δοκιμαστική λειτουργία. Είναι μια αναγκαία περίοδος για να διορθώσουμε παραλείψεις, να δούμε τη συμπεριφορά της κοινότητας και των βουλευτών. Τα επόμενά μας βήματα αφορούν σε νέες υπηρεσίες, όπως η καταγραφή της συμπεριφοράς του κάθε βουλευτή στις ψηφοφορίες και η αύξηση της διαδραστικότητας της ιστοσελίδας μας. Παράλληλα θέλουμε να αναπτύξουμε και δράσεις εκπαιδευτικού χαρακτήρα σε συνεργασία με σχολεία και πανεπιστήμια αλλά και να διοργανώσουμε "open labs"/σεμινάρια βάσει του "θέματος του μήνα" - που είναι ένα από τα βασικά εργαλεία της πλατφόρμας μας. 

Το ζήτημα της Χρυσής Αυγής σας προβληματίζει; Πως το διαχειρίζεστε; 

Μας ανησυχεί, όπως κάθε δημοκρατικό πολίτη. Ο καθένας μας έχεις τις πολιτικές τους πεποιθήσεις, αλλά ως ομάδα που διαχειρίζεται ένα προτζεκτ με ισχυρή θεσμική διάσταση οφείλουμε να είμαστε αμερόληπτοι. Επειδή δημιουργήσαμε μια πλατφόρμα διαμεσολάβησης που έχει στόχο να βοηθήσει το Κοινοβούλιο να επικοινωνήσει ουσιαστικά με τους πολίτες, οφείλουμε να σεβαστούμε όλους τους βουλευτές και ευρωβουλευτές. Πάντως θα ήθελα να επισημάνω ότι βάση του κώδικα δεοντολογίας της πλατφόρμας μας δεν επιτρέπονται σχόλια με ρατσιστικό, σεξιστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο. Ο κώδικας δεσμεύει πολίτες και πολιτικούς. Με αυτόν το τρόπο διασφαλίζουμε την ποιότητα του διαλόγου που γίνεται στο Vouliwatch. 

Έχετε δημιουργήσει ένα πολύ αξιόλογο σάιτ. Χωρίς να είμαι ειδικός σε ζητήματα πληροφορικής, θα έλεγα πως είναι μια πολύ προσεγμένη δουλειά. Πως ακριβώς οργανωθήκατε και ποιά ήταν τα βήματα που οδήγησαν σε αυτό το πολύ πετυχημένο αποτέλεσμα; 

Χρειάστηκαν ατελείωτες ώρες συζητήσεων, διεργασιών, brainstorming και πολλά ξενύχτια και φυσικά η υποστήριξη από γνώστες του αντικειμένου με εμπειρία στην ανοιχτή διακυβέρνηση και στην πολιτική τεχνολογία για να φτάσουμε στο σημερινό αποτέλεσμα. Από τον περασμένο Νοέμβριο, η ομάδα μας είναι σε διαρκή επαφή καθημερινά για να λύνουμε προβλήματα και να σχεδιάζουμε δράσεις, ενώ προσδοκούμε να χτίσουμε ένα δίκτυο συνεργατών εντός και εκτός συνόρων. 

Το πιο σημαντικό για να δουλέψει η ιδέα είναι να υπάρξει συμμετοχή από τον κόσμο. Πως θα προκαλέσετε το ενδιαφέρον; Ποιά είναι η μέχρι στιγμής ανταπόκριση;

Η συμμετοχή του κόσμου αποτελεί βασικό συστατικό για την επιτυχία του Vouliwatch, εξάλλου η πλατφόρμα μας σχεδιάστηκε ως εργαλείο πολιτικής συμμετοχής και επικοινωνίας για τους πολίτες.
Παρ' όλο που δεν έχουμε παρουσιάσει επίσημα το Vouliwatch και έχουμε επιλέξει να 'χτίσουμε' την δημοφιλία του από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην αρχή, τα μηνύματα είναι παραπάνω από ενθαρρυντικά. Μέχρι σήμερα, και σε διάστημα περίπου δύο βδομάδων έχουμε λάβει κοντά στις εκατόν σαράντα ερωτήσεις αλλά και αρκετά σχόλια και προτάσεις. Η επισκεψιμότητα της σελίδα μας κυμαίνεται σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα και η σελίδα μας στο Facebook μετρά σχεδόν 3.000 ʽlikesʼ. Φυσικά, όλοι γνωρίζουμε ότι χρειάζεται υπομονή και επιμονή για να φτάσει το Vouliwatch στο σημείο που θέλουμε, να γίνει δηλαδή ένα εύχρηστο εργαλείο πολιτικής συμμετοχής για χιλιάδες πολίτες που θα παράγει αποτελέσματα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου